Skrotpræmie
Biler holder ikke for evigt, og på et tidspunkt er det tid til at udskifte den gamle bil med en ny.
Det kan også være, at du ikke har behov for en bil mere, eller bilen blot er blevet uegnet til at køre på landevejene. Det er din pligt at sørge for, at bilen skrottes forsvarligt. Dog går din gamle bil ikke til spilde, da du kan få penge for den. Ved at indlevere din bil til en autoophugger får du en skrotpræmie for bilen – uanset om du er på udkig efter skrotpræmier i Jylland eller den højeste skrotpræmie på Jylland.
Du kan læse meget mere om det at skrotte sin bil her på siden, hvor vi guider dig gennem alt det, du skal vide om præmien og processen deri.
Hvor meget kan jeg få i skrotpræmie for min gamle bil i 2021?
Din skrotpræmie for bilen afhænger af en del faktorer. Derfor er der ikke ét skrotpræmiebeløb, der bliver udbetalt til alle. For skrotpræmier i 2021 gælder følgende:
· Er køretøjet indrettet til befordring for mere end ni personer inklusive føreren, får du ikke udbetalt skrotpræmie for bilen
· Overstiger bilens totalvægt mere end 3.500 kg., får du ikke udbetalt en skrotpræmie for bilen
· Er bilen afmeldt før 1. juli 2000, får du ikke udbetalt skrotpræmie for bilen
· Dieselbiler, som før 1. januar 2006 er indregistreret, udbetales 5.000 kr. i skrotpræmie. Denne ordning udløb dog ved udgangen af 2020. Der forventes dog at åbne en ny pulje på 100 mio. kroner i løbet af 2021.
· Benzin- og dieselbiler indregistreret efter 1. januar 2006 er den udbetalte skrotpræmie 2.200 kr.
For at få udbetalt din skrotpræmie for bilen skal du aflevere din bil hos en autoophugger, der er miljøgodkendt og autoriseret. Disse findes overalt i landet, og der vil derfor også være en autoophugger nær dig. Er det ikke muligt for dig at aflevere bilen selv, tilbyder mange autoophuggere også at afhente bilen for dig.
Mange vælger også at gøre brug af deres skrotpræmie ved køb af ny bil. Her skal du undersøge de forskellige autoforhandlere og finde de forhandlere, der tilbyder at gøre brug af din gamle bil. Nogle forhandlere tilbyder op til 15.000-20.000 kr. i skrotpræmie for bilen, du ejer, hvis du vælger at købe en nyere bil gennem finansiering. Andre forhandlere gør det muligt for dig at anvende din gamle bil som en del af udbetalingen af den nye bil. Langt de fleste forhandlere har ikke krav om stand, kilometertal, model eller mærke.
Statens takster
Statens skrotpræmie kaldes også for en skrotningsgodtgørelse. Det er som sagt en ordning, der gælder personbiler til maks. ni personer samt små varebiler med vægt under 3.500 kg. For at kunne få skrotpræmien skal bilen have været ansvarsforsikret. Så snart du afleverer den udtjente bil til ophuggeren, vil du have ret til en skattefri godtgørelse. Det kræver blot, at du indleverer bilen hos en registreret og miljøgodkendt autoophugger. Statens takster for skrotningsgodtgørelsen i 2021 er 2.200 kr. Dog skal følgende betingelser være opfyldt:
· Din bil må ikke eksporteres bagefter. Når den er afmeldt i Motorregistret, må den ikke registreres i et andet land eller opnås godtgørelse af registreringsafgift
· Din bil skal indleveres til en miljøgodkendt ophugningsvirksomhed
· Din bil skal afmeldes Motorregistret.
For at værne yderligere om miljøet har staten indført en ordning for ældre dieselbiler. Denne type bil er en af de største udledere af skadelige partikler og sundhedsfarlige gasser. Derfor er statens takster for ældre dieselbiler sat helt op til 5.000 kr. Denne ordning omfatter kun dieselbiler, der første gang er indregistreret før 1. januar 2006. Ordningen var blot midlertidig i 2019 til 2020. Men ordningen forventes genoprettet i løbet af 2021. Der er afsat 100 mio. kr. til denne pulje. Opbruges den afsatte pulje inden udgangen 2021, vil ordningen ikke gælde mere.
Denne højere skrotgodtgørelse er en del af regeringens luft- og klimaudspil. De mest forurenende former for køretøjer bliver dermed fjernet fra gaden, idet belønningen bliver højere. Dermed bliver det også et grønt valg for forbrugeren at aflevere sin gamle dieselbil hos en autoriseret autoophugger. Ønsker du at skrotte en dieselbil, der lever op til kravene, skal du indlevere bilen til en godkendt autoophugger. Herefter udfyldes en normal skrotningsattest samt en diesel-attest. Begge attester indsendes til Miljøordningen for biler.
Udbetalt præmie hos hugger
Den bedste skrotpræmie varierer fra autoophugger til autoophugger. Mange autoophuggere er en del af en ordning, der betyder, at du ikke skal betale for skrotningen. Det kræver, at du indleverer din bil til en godkendt ophugger, som din bilimportør har lavet en aftale med. Vælger du en autoophugger uden for ordningen, kan gebyrerne variere. Her sætter autoophuggerne nemlig selv deres gebyrsatser.
Du kan ligeledes øge din skrotpræmieværdi ved selv at afmelde bilen samt nummerpladerne. Herved skal du ikke betale gebyr. Det er vigtigt, at du først afmelder bilen, når du har afleveret den hos autoophuggeren. Dertil skal du også medbringe registreringsattesten eller blanketten med påtegnelse af, at du har afleveret nummerpladerne.
For at få udbetalt en skrotpræmien for bilen skal du altså være opmærksom på:
· Skrotningsattesten udstedes af autoophuggeren
· Som udgangspunkt er det den sidst registrerede ejer af bilen, der har ret til udbetalingen af godtgørelsen samt skal skrive under på skrotningsattesten
· Er bilen allerede afmeldt, hvor nummerpladerne er afleveret på et motorkontor, skal du sørge for at medbringe dokumentation derpå
· Mange autoophuggere tilbyder at sørge for praktiske gøremål såsom afmelding af bilen til Motorregistret samt indsende skrotningsattesten. Sørg for at få en kopi af din skrotningsattest
· Du kan også indsende attesten selv til DPA System ”Miljøordning for biler” samt afmelde bilen i Motorregistret
· Skrotpræmien for bilen vil overføres til beløbsmodtageren, der er anført i skrotningsattesten. Beløbet overføres, så snart ordningen modtager skrotningsattesten
· Du kan ansøge om dispensation, hvis du ikke er den sidst registrerede ejer af bilen.
Hvor kan jeg skrotte min bil?
Der findes et væld af autoophuggere landet over, hvor du kan skrotte din bil. Idet der findes så mange autoophuggere i Danmark, kan du altså nemt få skrotpræmie for bil i Jylland, skrotpræmier i Horsens eller skrotpræmie for bil på Fyn. Det anbefales dog, at du vælger en autoophugger, som foretager miljørigtige skrotninger – og er godkendt til det. På denne måde skånes miljøet bedst muligt, hvilket er yderst vigtigt.
Anvender du Bilordningen.dk i din søgen efter autoophuggere, vil du være sikker på at finde en miljøgodkendt ophugger. Dog kan autoophuggerne på Bilordningen.dk stå uden for kollektivordningen for producentansvar. Er autoophuggeren uden for denne ordning, kan du blive opkrævet et betalingsgebyr. Anvender du i stedet Refero.dk, vil du være sikker på at finde en ophugger, som er med i ordningen for producentansvar. Her bliver din bil altså ophugget helt uden omkostninger. Du finder ligeledes en liste på Refero.dk med miljøgodkendte autoophuggere.
Når du vælger at skrotte bilen hos en miljøgodkendt autoophugger, er det ikke kun din pengepung, der nyder godt af det. 95% af din bil vil nemlig blive genanvendt. Autodele bliver genanvendt, mens råstoffer kan oparbejdes. Derudover får genanvendelige dele af bilen såsom plast, metaller, gummi og jern nyt liv, da de bliver lavet om til nye produkter. Alt dette indgår i et nyt genbrugskredsløb, hvilket uden tvivl er godt for miljøet. Selvom det kan virke vemodigt at køre din gamle bil til skrot, skal du altså blot huske på, at den ”lever videre,” hvis du afleverer den hos en miljøgodkendt autoophugger.
Når du ønsker at indlevere din bil for skrotpræmie, skal du altså vide, at:
· Der findes autoophuggere landet over
· Du gerne skal vælge miljøgodkendte autoophuggere
· Du skal vælge en autoriseret autoophugger
· 95 % af din bil genanvendes ved miljøgodkendte autoophuggere
· Du ikke opkræves gebyrer ved anvendelse af autoophuggere i ordningen for producentansvar.
Hvordan skrotter jeg min bil?
Når du ønsker at skrotte din bil, skal du henvende dig hos en miljøgodkendt autoophugger. Medbring bilens registreringsattest, som du afleverer til autoophuggeren. Hvis du allerede har afleveret nummerpladerne samt afmeldt bilen, skal du blot medbringe en blanket med påtegning om, at du har afleveret nummerpladerne. Du kan også medbringe registreringsattesten i stedet.
Så snart du afleverer din bil, skal en attest på bilskrotningen udstedes. Det er autoophuggeren, der udsteder denne attest. Både du og autoophuggeren skal underskrive attesten. Du skal have mulighed for at dokumentere, at det er dig, som ejer bilen – hvis du ikke står som ejer af den på registreringsattesten. Dette kan du gøre ved at vise en kontrakt eller slutseddel. Her skal den sidst registrerede ejer have underskrevet.
Det er helt klart en fordel for dig, hvis du selv afmelder din bil samt sender bilskrotningsattesten ind. Herved sparer du penge, da du ikke skal betale den største del af afmeldingen. En del autoophuggere tager et gebyr for at afmelde dine nummerplader, hvilket typisk er på 250 kr. Disse penge vil altså blive fratrukket din skrotpræmie for bilen, medmindre du selv afmelder bilen. Dog er det vigtigt, at du først afmelder bilen, når du har indleveret den hos skrothandleren. Det er nemlig ikke lovligt at køre i en bil, der er afmeldt.
Sørg for at ringe rundt til forskellige autoophuggere for at finde den bedste pris. Derudover er det en fordel at anvende miljørigtige autoophuggere, som er godkendte. Er firmaet endda under bilimportørernes producentansvar, vil det ikke koste dig noget at få skrottet bilen. Andre ophuggere kan derimod selv fastsætte deres gebyrer, hvis de står uden for ordningen.
For at skrotte din bil til skrotpræmie skal du:
· Henvende dig til en autoriseret autoophugger – gerne miljøgodkendt
· Medbringe registreringsattesten for bilen
· Afmelde bilen samt indlevere nummerpladerne – eller få autoophuggeren til det
· Sende bilskrotningsattesten ind
· Anvende miljøgodkendt autoophugger for størst genanvendelighed af bilen
· Anvende autoophugger under bilimportørernes producentansvar for gratis ophugning.
Hvornår bør jeg skrotte min bil?
Du er måske i tvivl om, hvorvidt din bil bør videresælges eller skrottes. Det kan være svært at vurdere, og der er heller ikke nogen faste regler. Mange ting spiller ind. Har du totalskadet bilen, vil det 9 ud af 10 gange være bedst at skrotte bilen. Ofte koster det mere end 65% af bilværdien at reparere en totalskadet bil. Derfor er det i langt de fleste tilfælde det bedste valg at få bilen skrottet, hvis den er totalskadet.
Er bilen ikke totalskadet, men er den derimod gammel og slidt, kan en skrotning også være det bedste valg. Typisk kan en bil køre omkring 250.000 km eller i omkring 15 år. Her kan bilens mærke dog spille en stor rolle. Ofte holder biler såsom Mercedes og Volvo en del mere end andre. Er der tale om en ældre dieselbil, som blev indregistreret første gang inden 1. januar 2006, bør du overveje skrotning en ekstra gang. Til og med 2021 vil du nemlig få en forhøjet skrotpræmie, hvis du indleverer din gamle dieselbil. Dette kan klart være en fordel, hvis bilen nærmer sig de 15 år eller snart har kørt 250.000 km.
Synes du, det virker bøvlet at skulle skrotte din bil, bør dette ikke afholde dig fra det. Mange autoophuggere tilbyder at afhente bilen samt stå for alt papirarbejdet. Her vil din skrotpræmie for bilen måske være mindre end ellers, da du vil skulle betale gebyrer for disse tjenester. Men det er helt klart en nem måde at skaffe sig af med sin bil på en forsvarlig og hurtig måde.
Biler skal typisk skrottes:
· Efter totalskadning
· Bilen har kørt omkring 250.000 km
· Bilen er omkring 15 år gammel
· Ældre dieselbil, som er indregistreret første gang inden 1. januar 2006 – større skrotpræmie til og med 2021.
Konklusion
Det er din pligt som bilejer at sørge for, at bilen skrottes forsvarligt, når den ikke er egnet til kørsel mere. Her er skrotning hos en autoophugger oplagt, hvor du tilmed får en pengesum udbetalt i form af en skrotpræmie. Du vælger selv, om du vil stå for afmeldelse af bilen, fjernelse af nummerplader og lignende. Dog kan du også vælge at lade autoophuggeren om alt det praktiske arbejde mod gebyrer. Når du vælger en autoophugger, skal du vælge en autoriseret ophugger. Dertil er det fordelagtigt at vælge en miljøgodkendt ophugger, der sørger for, at langt størstedelen af bilen genanvendes.
Læs mere om afhentning af bil her.
- Læs om autoophugger Randers
- Læs om autoophugger Randers
- Læs om autoophugger Jylland
- Læs om skrotbil Jylland
Læs om Bilskrot Horsens - Læs om skrotpræmie Jylland
- Læs om skrotpræmie Horsens
Skrotpræmie for bil
Leder du efter en autoophugger i Jylland?
Måske har du ledt specifikt efter dette:
- skrot din bil
- miljøstyrelsen skrotpræmie
- skrotpræmie motorcykel
- skrotpræmie ved køb af ny bil
- skrotpræmie Horsens
- skrotpræmie brændeovn
- skrotbil Jylland
- autoophugger Jylland
- skrotpræmie dieselbil
Din søgning er overstået, find svarene på vores hjemmeside!